„Rospotrebnodzor”-ul solicită intensificarea controlului asupra calităţii vinurilor moldoveneşti

„Rospotrebnodzor”-ul a rebutat din nou un lot de vinuri moldoveneşti importate în Rusia şi acum solicită intensificarea măsurilor de control a livrărilor din această ţară, se indică în comunicatul amplasat pe siteul structurii. Anterior, Serviciul Federal de supraveghere în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării omului a comunicat în mai multe rînduri despre necorespunderea unor loturi mari de vinuri moldoveneşti exigenţelor stabilite, scrie RIA Novosti. 

„La momentul actual continuă să fie identificate în cadrul activităţii de supraveghere vinuri brute din Republica Moldova, care nu corespund exigenţelor securităţii. Astfel, în prezent se află la certificare concluzia sanitaro-epidemiologică de necorespundere la „SanPin”-ul 2.3.2. 1078-01 „Cerinţele igienice pentru securitate şi valoare nutritivă ale materiei prime alimentare şi produselor” loturi de vin roşu sec de masă „Cabernet” (producător „Carahasani vin”)”, - se indică în comunicatul de presă.

În legătură cu aceasta „Rospotrebnodzor”-ul declară că Guvernul Republicii Moldova nu este în stare să asigure funcţionarea stabilă în furnizarea produselor vinicole în Rusia şi solicită să se ia măsuri suplimentare pentru intensificarea măsurilor de supraveghere a livrărilor în ţară a vinurilor moldoveneşti.

Epopeea privind furnizarea vinurilor moldoveneşti în Rusia continuă din anul 2006, când „Rospotrebnodzor”-ul a introdus interdicţia de importare a produselor vinicole din Republica Moldova din motive de ssecuritate şi calitate. Din vara anului 2007 însă produsele de la peste 40 de întreprinderi vinificole moldoveneşti au trecut expertiza sanitaro-epidemiologică şi livrările au fost reluate. În aprilie 2010„Rospotrebnodzor”-ul iarăşi a rebutat un lot mare de vinuri moldoveneşti în volum de 47 mii de litri din cauza „ necorespunderii produselor cu exigenţele securităţii”. Multe mijloace de informare în masă ruseşti şi internaţionale au explicat restricţiile impuse de „Rospotrebnodzor” inclusiv prin motive politice – înrăutăţirea relaţiilor Moscovei cu ţările, din care s-a interzis importarea produselor. În cadrul serviciul respectiv aceste declaraţii au fost întotdeauna respinse. Între timp relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia în ultimele zile s-au complicat – după ce Preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea datei de 28 iunie „zi a ocupaţiei sovietice”. Acest pas al autorităţilor moldoveneşti a fost criticat dur de Moscova.

„Vameşii” din ţările GUAM au analizat situaţia actuală

Vameşii ţărilor GUAM s-au pronunţat la Chişinău pentru simplificarea procedurilor vamale şi crearea coridoarelor comerciale, a relatat postul de televiziune basarabean TV-7.
Conducătorii departamentelor vamale din statele GUAM au pledat pentru simplificarea procedurilor vamale şi crearea coridoarelor comerciale. Aceştia au afirmat că volumul mărfurilor care tranzitează aceste ţări se va majora numai atunci când va creşte competitivitatea sistemelor vamale.
Şefii departamentelor vamale din statele GUAM se întrunesc la Chişinău deja a treia oară. Potrivit secretarului organizaţiei, astăzi, pentru a îmbunătăţi condiţiile de traversare a frontierei pentru mărfurile în tranzit, este nevoie de o concepţie comună a coridorului pentru transport.

Cei de la Vama moldovenească a arătat explicat cum poate fi organizată activitatea “ghişeului unic” la punctele de trecere, când la frontiera mărfurile sunt verificate doar de vameşi şi grăniceri, în timp ce restul structurilor de stat se ocupă de terminalele vamale interne.
Vameşii din ţările-membre GUAM susţin că actualmente procedurile vamale trebuie să fie foarte operative, sigure şi rentabile din punct de vedere economic. Iar pentru a mări tranzitul este nevoie de condiţii mai bune.
”Cu cât vom fi mai competitivi, cu atât mai multe marfuri vor trece pe la noi. Aici vorbele nu-şi au rostul- trebuie să arătăm lucruri reale, că tranzitul nostru este cel mai scurt, dar şi cel mai sigur”, a spus coordinator al programelor economice, secretarul GUAM, Sabuhi Temirov.


Free Joomla! template by L.THEME