« Republica Tadjikistan in sistemul intereselor geopolitice ale statelor regionale si internationale »

In capitala Tadjikistanului, Dusanbe, s-a desfasurat un forum cu o astfel de denumire. Conform expertilor orientarea politicii externe a republicii se caracterizeaza prin multitudinea d evectori si politica usilor deschise. In cadrul forului de azi s-a discutat realizarea acestuia. Din programul conferintei a facut parte  o gama larga de subiecte de la caracterul relatiilor bilaterale ale Tadjikistanului cu parteneri straini pana la perspectivele participarii tarii in diverse structuri internationale. Analistii si politologii acorda cea mai mare atentie dezvoltarii relatiilor cu partenerii sai traditionali : Rusia, China, SUA, Iran si statele din Golful Persic

A crescut rezerva valutara a BNR

Vali Tivadar

In luna martie a acestui an rezerva valutara a BNR a crescut cu 2,29 miliarde de euro, anunza Ziarul Financiar. « Cresterea a fost sustinuta de intrari de aproape 3 miliarde de euro, in timp ce iesirile au fost de numai 700 de milioane de euro ». Astfel s-a ajuns la un nou varf istoric de 32 miliarde de lei.

Sursa : Ziarul Financiar

« Gunvor » nu va avea probleme cu cumpararea gazului

 

 

Vali Tivadar

 

Reprezentantii « Gunvor » considera ca nu vor avea probleme cu cumpararea gazului. Este posibil ca acesta sa fie cumparat la preturi mici, iar apoi vandut la preturile practicate de “Gazprom”.

Mihail Korcemkin, seful East European Analysis, “Gunvor” va incepe activitatea pe piata gazului cu vanzari effectuate “in limitele obligatiilor “Gazpromului”, adica cumparand gaz ieftin pe pietele mondiale, dupa care il va vinde in conformitate cu intelegerile incheiate de monopolul rus cu partenerii europeni. Korcenkin mentioneaza ca este putin probabil ca pentru consumatori acest lucru sa scimbe ceva. « Gunvor » va vinde la pretul « Gazpromului » (acum in jur de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi), chiar daca se va produce o scadere este putin probabil ca monopolul sa-si permita o scadere a pretului ».

Anul trecut « Gazpromul » a vandur in tarile europene 184,4 miliarde de metri cubi de gaz, iar « Gunvor » va vinde in jur de 2,8 miliarde de metri cubi.

In orice caz compania va obtine de pe urma re-vanzarii gazului circa 40% de venit net.


 

 

Free Joomla! template by L.THEME