Ghimpu şi Voronin se judecă

Tipărire

Liberalul Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, îi cere fostului şef de stat, comunistului Vladimir Voronin, 1 leu – despăgubiri pentru defăimare, lezarea onoarei şi reputaţiei profesionale în timpul evenimentelor din aprilie 2009. De cealaltă parte, Voronin îi cere lui Ghimpu 1 milion de lei pentru declaraţii denigratoare la adresa sa. Tot atâta vrea şi PCRM, transmite Info-Prim Neo.

Prima şedinţă de judecată în procesul iniţiat de Mihai Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, a avut joi, 16 septembrie. Liberalii se judecă cu Vladimir Voronin, cu fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov şi cu a fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, pentru că în filmul „Atac asupra Moldovei”, aceştia ar fi acuzat PL şi alte partide de opoziţie de provocarea evenimentelor violente din 7 aprilie.

Liberalii au acţionat în judecată şi un câteva posturi TV – NIT, EuTV, N4 şi Prime – pentru difuzarea filmului în cauză, pe care PL îi cere instanţei să-l califice ca fiind denigrator.

Reprezentantul PCRM, Sergiu Sârbu, şi cel al lui Artur Reşetnicov, Veaceslav Mâţă, au depus o cerere reconvenţională în instanţă, prin care au cerut reclamanţilor să dezmintă public declaraţiile denigratoare la adresa lui Voronin şi Reşetnicov. Avocaţii au declarat în faţa instanţei că declaraţiile denigratoare la adresa celor doi au fost făcute în filmul, „Adevărul despre 7 aprilie”, care, în opinia lor, ar fi fost realizat de PL.

Dacă reprezentantul lui Reşetnicov a cerut doar scuze publice, Sergiu Sârbu a spus că atât Vladimir Voronin, cât şi PCRM, pretinde de la PL câte un milion de lei pentru prejudiciul cauzat, bani care vor fi utilizaţi în scopuri caritabile.

Judecătorul a admis cererile avocaţilor. Şedinţa de judecată a fost amânată pentru zilele de 20 şi 25 octombrie. Mihai Ghimpu s-a arătat nemulţumit de tergiversarea procesului, subliniind că a depus cererea de chemare în judecată încă la 12 iunie 2009.

„Eu îi cer lui Voronin un leu, pentru că nu valorează mai mult, iar el îmi cere un milion, se vede că este sărac. Nu am să îi dau, pentru că nu are dreptate”, a declarat Mihai Ghimpu jurnaliştilor. Întrebat dacă filmul la care s-au referit reprezentanţii lui Voronin şi Reşetnicov, „Adevărul despre 7 aprilie”, a fost realizat de PL, Mihai Ghimpu a spus că urmează să se clarifice. 

 

Sursa: info-prim-news