Fostul ministrul al securitatii din RM: „Sunt tâmpiţi cei care cer deconspirarea agenţilor KGB”

 

Fostul ministru al Securităţii, Anatol Plugaru, consideră că agenţii care au lucrat pentru Uniunea Sovietică, iar ulterior pentru Republica Moldova, reprezintă patrimoniul naţional al ţării noastre şi nu are rost să fie deconspiraţi.

„Sunt tâmpiţi cei care cer să-i deconspirăm pe agenţii care au lucrat pentru interesele Republicii Moldova. Este un lucru normal ca aceştia să fie deputaţi sau miniştri, atât timp cât nu au săvârşit crime”, a declarat Plugaru în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, la Jurnal TV.

Mai mult, Plugaru a menţionat că a încercat să distrugă arhiva fostului KGB, care a fost transportată la Tiraspol, pentru a nu se afla numele agenţilor. „Au fost pregătiţi oameni pentru a distruge dosarele de la Tiraspol. Ele nu ard foarte uşor, poate doar colţurile şi din acest motiv am apelat la omologul meu din România, Virgil Măgureanu. Cu ajutorul unei substanţe chimice dosarele urmau a fi nimicite, dar nu ne-a reuşit operaţiunea”, a spus Anatol Plugaru.

Chiar dacă optează pentru protejarea foştilor agenţi, Plugaru crede că ar fi nevoie de o lege a lustraţiei, dar reglementată. „Sunt comisii speciale, care trebuie să aibă acces la unele dosare ale candidaţilor la funcţia de deputat sau alte funcţii importante în stat. Dacă aceştia au săvârşit careva crime, atunci să nu aibă voie să candideze. Reprezentanţii comisiei respective trebuie să scrie recipise, prin care să se angajeze să nu divulge informaţii”, a mai adăugat fostul ministru al Securităţii.

Generalul Tudor Botnaru şi el fost ministrul al Securității Naționale (1990-1991 și 1997-1999), crede că o lege a lustraţiei nu ar folosi la nimic acum. „La ce o să vă folosească să ştiţi că Roşca Piotr Ivanovici a fost KGB-ist?”, a spus Botnaru.

Generalul a menţionat că nu trebuie să ne facem mari iluzii atunci când vorbim de informaţii foarte preţioase când vine vorba de arhiva transportată la Tiraspol. „Dacă veţi vedea cât gunoi e acolo, atunci o să daţi a lehamite din mână. Nu cred că Smirnov şi Antiufeev pot să desigileze sacii cu documente şi să ne şantajeze. Pentru a face asta este nevoie de o comisie specială, care să aprobe desigilarea. Cred că odată cu rezolvarea conflictului transnistrean arhiva va fi înapoiată Chişinăului”, a precizat acesta.

Tudor Botnaru a dezvăluit şi motivul din care a fost îndepărtat de la Ministerul Securităţii Naţionale în 1999. „Valeriu Pasat a fost instalat în funcţia respectivă de fostul preşedinte Petru Lucinschi. Acesta mai voia un mandat şi din acest motiv l-a pus pe Pasat, care nu era din domeniu. Dar pentru că Pasat nu era un profesionist, Lucinschi nu a mai obţinut un nou mandat”, a conchis generalul.

 

Sursa: timpul.md

 

 

 

R. Moldova va prezida Comunitatea Energetică europeană în 2011

 

Republica Moldova va prelua, începând cu 1 ianuarie 2011, preşedinţia în cadrul Comunităţii Energetice. O decizie oficială în acest sens va fi luată în cadrul celei de-a 8-a şedinţe a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice (CE) pentru Europa de Sud-Est, care se va desfăşura la 24 septembrie curent în Macedonia.

Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova îşi va asuma responsabilitatea de a continua trendul dezvoltării pozitive a procesului de activitate al CE pe parcursul exercitării preşedinţiei.

În cadrul evenimentului, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va prezenta un raport prin care va reflecta priorităţile naţionale în contextul preluării preşedinţiei. Printre acestea se numără dezvoltarea cadrului comun pentru promovarea investiţiilor în modernizarea infrastructurii energetice şi dezvoltarea mixului energetic, asigurarea eficienţei energetice, dezvoltarea studiului privind dimensiunea petrolieră a CE, îmbunătăţirea dialogului social în contextul dimensiunii sociale a CE.

Valeriu Lazăr va participa la o serie de discuţii prevăzute în agenda evenimentului, care vor aborda subiecte precum sursele de energie regenerabile, eficienţa energetică, stimulente investiţionale pentru infrastructura energetică, etc.

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice începînd cu luna mai a anului 2010, protocolul de aderare fiind semnat la 17 martie curent, la Viena.

Tratatul contribuie la stabilitatea financiară pe termen lung a sectorului energetic şi ameliorarea climatului investiţional. Totodată, acesta duce la intensificarea comerţului şi integrării regionale, precum şi contribuie la diminuarea impactului negativ al schimbărilor climaterice, prin promovarea surselor regenerabile de energie şi a eficienţei energetice.

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a acceptat participarea Republicii Moldova în calitate de Observator la Tratat în noiembrie 2006. În iunie 2008, Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a delegat Comisiei Europene sarcina de a conduce procesul de aderare.

 

Sursa: timpul.md

 

 

Free Joomla! template by L.THEME