Oficial britanic: Sperăm ca Rusia să dea semne de retragere a trupelor din Transnistria

Sperăm că până la summit-ul OSCE din decembrie, Rusia să dea semne de retragere a trupelor din Transnistria. Declaraţia îi aparţine lui David Lidington, ministrul britanic pentru Europa.

"Mi se pare că dintre toate conflictele îngheţate din fosta Uniune Sovietică, cel transnistrean este cel care ar trebui să înregistreze progrese în soluţionare în viitorul apropiat. Dacă Rusia alege să actioneze în acest sens. Rezultatul ar putea fi recunoaşterea integrităţii teritoriale a R. Moldova, ceea ce ar permite o mare autonomie regiunii transnistrene. Dacă te uiţi în UE sunt o serie de teritorii din cadrul unor state membre care au guverne autonome de diferite tipuri. Deci sunt modele care pot fi studiate", crede ministrul britanic, care recunoaşte, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că Transnistria este o problemă majoră a Moldovei.

Lidington a reamintit de angajamentul Rusiei din 1999 de la summitul OSCE de la Istanbul, de a-şi retrage trupele de pe teritoriul moldovean. "Ele sunt încă acolo, însă sper că până la viitorul summit OSCE de la Astana, din decembrie, vom vedea ceva mişcări pe acel front", a spus Lidington.

Întrebat dacă există semne care îl fac să spună asta, oficialul britanic s-a arătat optimist în ceea ce priveşte desfăşurarea unei întâlniri neformale în formatul 5 plus 2, "dar deocamdată nu există un semn clar că va exista o reluare formală a negocierilor în acest format. Dacă am avea asta, ar fi un prim pas foarte aşteptat şi foarte important".

Hotnews.ro mai scrie că optimismul lui David Lidington privind faptul că e un conflict îngheţat cu posibilităţi mari de rezolvare este rezultatul faptului că există un dialog între liderii de la Tiraspol şi cei de la Chişinău.

De asemenea, ministrul britanic a recunoscut că, dintre toate ţările membre ale Parteneriatului Estic (EaP), Moldova poate fi o poveste de succes a acestei politici europene. "Sper ca Moldova să fie ţara care se mişcă cel mai repede, pentru a beneficia de oportunităţile oferite de EaP. (...) Dacă va continua să aleagă lideri care sunt dedicaţi reformei şi va avea guverne capabile să aibă rezultate atât în privinţa democraţiei, cât şi în promovarea unei reforme economice eficiente, atunci prevăd o perspectivă europeană deplină a Moldovei. Nu văd de ce nu ar fi aşa. Iar Moldova nu trebuie văzută de nimeni ca o ameninţare. Prosperitatea şi stabilitatea politică este în interesul tuturor vecinilor Moldovei", a spus acesta.

El a dat totuşi de înteles că UE va aştepta până după alegeri discuţiile despre liberalizarea vizelor şi a acordului de liber schimb. "Criza politică cauzată de imposibilitatea alegerii preşedintelui a făcut lucrurile mai dificile. Dacă liderii politici sunt în campanie electorală, ei nu pot veni în Bruxelles. Totul depinde de ceea ce se întâmplă în Moldova, de progresul programului de reformă economică şi politică şi de determinarea guvernului de la Chişinău de a face reforma", a fost mesajul foarte clar dat de ministrul britanic.

Sursa: timpul.md

 

 

 

Free Joomla! template by L.THEME