Steagul de luptă al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

În anul 1500, Ștefan cel Mare a dăruit Mănăstirii Zografu din Sfântul Munte Athos steagul său de luptă.

Drapelul de luptă al lui Ștefan cel Mare a rămas la mănăstirea de pe Muntele Athos până în perioada interbelică, când a fost returnat statului român. De atunci, steagul a intrat în tezaurul României, iar ulterior a fost expus în Muzeul Național de Istorie.

Fața steagului îl prezintă pe Sfântul Gheorghe străpungând balaurul. Icoana Sfântului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roșu, cu fire de aur, argint și mătase albă, verde și roșie. Sfântul Gheorghe șade pe tron, pe o perină roșie, trăgând spada din teacă cu stânga în timp ce cu dreapta trage de gardă, și zdrobind sub

picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăcește pe sub tron. Doi îngeri coborând din cer îi aduc, cel de la dreapta o sabie, iar cel de la stânga un scut încrustat cu pietre scumpe, și-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită și ea cu două rânduri de pietre scumpe. În jurul capului sfântului și pe marginea

icoanei sale se află următoarea inscripție în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Capadocia“.

Steagul este încadrat pe margini cu următoarea inscripție slavonească în litere de aur (galben):

„O, îndelung răbdătorule și de biruinți purtătorule, Mare Mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi și în năpaste ești grabnic apărător și fierbinte ajutător, și celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi și această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Țării Moldovei, și-l păzește pe el neatins în acest veac și în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea“.

În anul 2000, odată cu aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, a fost adus spre închinare la Catedrala Mitropolitană din Iași și steagul de luptă al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

sursa: doxologia

Free Joomla! template by L.THEME