Relatii germano-kazahe : in urmatorii ani circulatia marfurilor intre Germania si Kazahstan va atinge valoarea de 10 miliarde de dolari

Tipărire


 

Cele doua tari intentioneaza sa creasca cu o treime schimbul de marfuri, atingand cifra de 10 miliarde de dolari. Declaratia apartine presedintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, facuta la conferinta de presa de la Astana, cu ocazia vizitei cancelarului german.

« Schimbul de marfuri intre cele doua tari se afla acum la nivelul de 3 miliarde de dolari si in anii urmatori va ajunge la 10 miliarde de dolari » a spus Nazarbaev.

El a mai mentionat ca in prima jumatate a anului circulatia arfurilor a fost in valoare de 1,5 miliarde de dolari.

 

« Indicatorii pozitivi ai cresterii economiei Germaniei din prima jumatate a anului, 8% ai cresterii economice a Kazahstanului pentru aceeasi perioada, vorbesc despre faptul ca economiile noastre ies din criza si perspectivele relatiilor noastre comerciale sunt foarte bune », a spus presefintele kazah.

 

La randul sau Merkel si-a exprimat parerea ca cele doua tari « au un potential minunat de largire a relatiilor ».

 

In lunile ianuarie-mai schimbul de marfuri dintre Kazahstan si si RFG a constituit 1,5 milioane de dolari, din care exportul kazah detine 769,3 milioane, iar importul 730,7 milioane. Volumul comertului reciproc in anul 2009 s-a ridicat la cifra de 2,94 miliarde de dolari. Incepand cu anul 1993 pana in prima jumatate a anului 2010 investitiile venite din Germania in Kazahstan au atins cifra de 734,6 milioane de dolari.