15 MARTIE - AUTONOMIE SI LIMBA MAGHIARA OFICIALA IN SECUIMEMaghiarii s-au strans in Secuime unde au votat ca limba maghiara sa devina limba oficiala a Tinutului Secuiesc, iar data de 15 martie sa fie considerata sarbatoare oficiala si sa fie zi libera.

Aproximativ 300 de primari si alesi locali din Harghita, Covasna si Mures au participat la cea de-a doua Adunare a Alesilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiara sa fie declarata oficiala in aceasta zona si ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa fie zi libera.

"Cauza noastra e sfanta. Ma gandesc la acei oameni trimisi in administratiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcina. Aici in administratie putem crea bazele automiei. Doresc ca hotararile adoptate aici sa fie respectate. Vrem sa construim viitorul Parlament Secuiesc", a declarat vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferenc Csaba, transmite corespondentul NewsIn.

In ceea ce priveste oficializarea limbii maghiare, proiectul adoptat spune ca limba maghiara este limba oficiala in Tinutul Secuiesc, avand un statut idenic cu limba oficiala a statului, orice cetatean cu domiciliul in Tinutul Secuiesc are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral. De asemenea, Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, va stabili lista acelor functii publice care se pot ocupa numai de catre persoane care cunosc ambele limbi.

De asemenea, participantii au mai votat ca ziua de 15 martie (cand se sarbatoreste Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, n.r.) sa fie declarata sarbatoare oficiala cu caracter local si sa fie zi libera, precum si inaintarea catre Parlamentul Europei a unui memorandum, prin care se cere numirea unui raportor european pentru aceasta zona.

SURSA: 9AMnews

Free Joomla! template by L.THEME