“R. Moldova are atâtea șanse de integrare în UE, cât este gata să-și asume. În esenţă, integrarea ţine de 99% transpiraţie şi 1% inspiraţie”

“Republica Moldova are atâtea șanse de integrare în UE, cât este gata să-și asume. Republica trebuie să meargă în UE ca un tren pe un ecartament de cale ferată, indiferent cine o conduce la un moment dat.” Declarația îi aparține noului consilier prezidențial pentru integrarea europeană, Dan Dungaciu, lansată în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

“E o simplă iluzie să credem că ne putem transforma într-o punte între Est și Vest, deoarece riscăm să  devenim un preș, peste care toată lumea să treacă fără să ne întrebe”, a mai precizat Dungaciu.
Într-un interviu pentru
Timpul de dimineață, consilierul prezidențial a declarat că “în esenţă, integrarea ţine de 99% transpiraţie şi 1% inspiraţie”: “Americanii au o povestioară extrem de relevantă pentru aceste cazuri. Imaginaţi-vă două broscuţe care cad într-un pahar cu lapte din care nu mai pot ieşi. Una dintre ele, după ce dă din lăbuţe să se menţină la suprafaţă, constantă că efortul e inutil, se resemnează, se opreşte din agitaţie şi se îneacă. Cealaltă continuă cu disperare să dea din lăbuţe, să rămână la suprafaţă chiar când, aparent, nu mai avea nicio şansă. Rezultatul? Laptele se smântâneşte, se întăreşte, iar broscuţa iese din pahar şi se salvează. Concluzia: chiar şi atunci când pare că nu există nicio speranţă, ea tot există pe undeva, iar bătălia nu trebuie abandonată. Trebuie – vorba părintelui Steinhard, plină de umor dar şi de adânci înţelesuri – să îi dăm şi lui Dumnezeu o şansă să intervină în favoarea noastră…”

sursa: www.unimedia.md

Relatii germano-kazahe : in urmatorii ani circulatia marfurilor intre Germania si Kazahstan va atinge valoarea de 10 miliarde de dolari


 

Cele doua tari intentioneaza sa creasca cu o treime schimbul de marfuri, atingand cifra de 10 miliarde de dolari. Declaratia apartine presedintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, facuta la conferinta de presa de la Astana, cu ocazia vizitei cancelarului german.

« Schimbul de marfuri intre cele doua tari se afla acum la nivelul de 3 miliarde de dolari si in anii urmatori va ajunge la 10 miliarde de dolari » a spus Nazarbaev.

El a mai mentionat ca in prima jumatate a anului circulatia arfurilor a fost in valoare de 1,5 miliarde de dolari.

 

« Indicatorii pozitivi ai cresterii economiei Germaniei din prima jumatate a anului, 8% ai cresterii economice a Kazahstanului pentru aceeasi perioada, vorbesc despre faptul ca economiile noastre ies din criza si perspectivele relatiilor noastre comerciale sunt foarte bune », a spus presefintele kazah.

 

La randul sau Merkel si-a exprimat parerea ca cele doua tari « au un potential minunat de largire a relatiilor ».

 

In lunile ianuarie-mai schimbul de marfuri dintre Kazahstan si si RFG a constituit 1,5 milioane de dolari, din care exportul kazah detine 769,3 milioane, iar importul 730,7 milioane. Volumul comertului reciproc in anul 2009 s-a ridicat la cifra de 2,94 miliarde de dolari. Incepand cu anul 1993 pana in prima jumatate a anului 2010 investitiile venite din Germania in Kazahstan au atins cifra de 734,6 milioane de dolari.

Free Joomla! template by L.THEME