Inchisorile secrete din Romania in fata ONU

Autorii unui studiu global privind detentiile secrete din cadrul razboiului american impotriva terorismului, prezentat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cer o ancheta independenta si transparenta privind centrele folosite, inclusiv in Romania, relateaza Voice of America.

Raportul arata ca detentia secreta nu este o tehnica noua. Autorii subliniaza ca aceasta practica nu a inceput dupa atentatele din 11 septembrie 2001, ci a fost folosita pe scara larga in America Latina in anii '70, potrivit NewsIn.

Anchetatorul special al ONU pentru tortura, Manfred Nowack, a afirmat ca tari din intreaga lume tin oameni in centre secrete de detentie pentru diferite motive, in special pentru a lupta impotriva terorismului.

"Cred ca 11 septembrie este important si ca, dupa 11 septembrie, sub conducerea Statelor Unite, si tari
democratice s-au implicat in astfel de practici care, pana atunci, apareau mai ales in dictaturi militare si alte dictaturi", a spus Nowack.

"As spune ca, dupa ce presedintele Obama a preluat conducerea (SUA - n.red.), Statele Unite si-au schimbat fundamental politica", a adaugat el.

Anchetatorul special al ONU pe probleme de contraterorism, Martin Scheinin, a declarat ca programul CIA de detentie secreta a fost intrerupt. Dar a afirmat ca exista inca tipare ale detentiei secrete in zonele de conflict. El a precizat ca oameni sunt detinuti acolo temporar sau pentru perioade mai lungi de timp, fara acces la Crucea Rosie.

Studiul noteaza ca mii de persoane au fost tinute in inchisori secrete, construite special pe teritoriu strain, unde ar fi fost folosita tortura. Raportul enumera Romania, Thailanda, Polonia si Lituania printre tarile unde CIA a avut astfel de centre.

Anchetatorii au apreciat ca raportul a fost primit mai bine decat se asteptat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, tinand cont de natura sa controversata. Ei au precizat ca delegatii l-au tratat cu seriozitate si au pus intrebari importante.

Insa unele tari precum Egiptul, Siria, Algeria si Rusia s-au opus continutul sau. Statele Unite au sustinut documentul, cu unele rezerve.

Pe langa ancheta independenta, raportul cere compensatii pentru victime si ca responsabilii sa fie trasi la raspundere.

9AM

 

"Gazprom " a micsorat pretul la gaze pentru tarile loiale Rusiei

 

„Gazpromul” are relatiile in privinta gazelor cu statele din fosta URSS departe de cele ale pietei actuale. Asuora preturilor la livrarile de gaze influenteaza politica, scrie agentia ??? daily. Astfel, potrivit bugetului pentru acest an al monopolului rusesc gazul pentru tarile „loiale” Rusiei va costa in medie 210 dolari. pentru 1 mie de metri cubi, in timp ce, spre exemplu, pentru  Georgia pretul mediu anual va fi aproximativ de 270 dolari. In acelasi timp in sfera achizitiilor „Gazprom” reiese din necesitatea de a-i mentine pe vanzatorii sa acceada pe piata europeana.Dorinta de-a evita concurenta impune monopolul rus sa nu admita ca vanzatorii din Asia Centrala sa iasa in spatiul european. „Gazprom” intentioneaza si anul acesta sa achizitioneze din aceasta regiune, acelasi volum casi cel din anul precedent, estimativ 33 miliarde de metri cubi. Reexportarea aduce beneficii colosului rus si totodata este si o arma punitiva destul de serioasa la adresa celora care incearca sa se desprinda de Rusia.

Monopolul a reusit substantial sa diminueze pretul la gazul turkmen(222 doalri per 1 mia metri cubi), care anul trecut era egal cu costul de export al „Gazpromului” spre Europa (375,5 dolari).

Cele mai liberale preturi le are Uzbekistanul  - 220 dolari per 1 mia metri cubi si „Gazprom” achizitioneaza cel mai mult de aici - 13 mlrd. metri cubi. In schimb, holdingul rus achita cel mai scump pret pentru combustibil azer  - 244,5 doalri per 1 mie metri cubi in medie pe an. Dar ca sa nu permita gazului azer sa acceada in gazoductul european „Nabucco”, acesta achita aceasta suma. Gazul din Kazahstan monopolul rus achizitioneaza la pretul in mediu la 230,4 dolari. Si volumul este unul acceptabil - 9,3 mlrd. metri cubi in an..

Cel mai mare cost pentru gaze il achita Georgia, una din staele URSS, estimativ  270 doalri per 1 mii metri cubi in medie pe an. Mai costisitor era pana de curand in Ucraina (320-330doalri), dar dupa intelegerile din aprilie pretul mediu va fi  la nivelul de  230 doalri la 1 mie metri cubi. Ucraina a obtinut recent o reducere de 30% de la rusi. Mai ieftin este gazul rusesc pentru Belorusia, estimativ 170 doalri., putin mai scump in Armenia (182 ????.). Pretul pentru Republica Moldova este substantial mai mare, estimativ 240 dolari.

 

 

Free Joomla! template by L.THEME