Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca Justitia a avut dreptate in cazul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), iar ministerul va acorda avizul intermediar pentru cele doua baraje, transmite Agerpres (4 iunie).

Inalta Curte de Casatie si Justitie a obligat Ministerul Mediului si Padurilor sa acorde Companiei romano-canadiene Rosia Montana Gold Corporation autorizatia de mediu, necesara inceperii investitiei.

Autorizatia de mediu eliberata initial a fost retrasa in urma cu trei ani, instanta considerand nelegala anularea documentului. ICCJ a obligat Ministerul Mediului sa elibereze autorizatia de mediu pentru construirea digului decantorului si a iazului de depozitare a namolului cianurat.

 

Centru rus “Levada” a publicat ieri rezultatele sondajelor efectuate in randurile populatiei. Rezultatele sunt sujrprinzatoare. 55% dintre respondenti considera ca serviciile speciale ruse erau la curent cu pregatirea actelor teroriste care au avut loc la Moscova in data de 29 martie a.c., dar nu le-au preintampinat din cauza incompetentei. O treime dintre respondenti sunt siguri ca pentru serviile secrete ruse aceste acte au reprezentat o surpriza neplacuta. 4% dintre respondenti sunt de parere ca insusi serviciile ruse ar fi participat la organizarea actelor teroriste. 88% dintre locuitorii marilor orase ale Rusiei cred ca elita conducatoare este responsabila pentru « razboiul terorist » din tara. Doar 7% dintre respondenti sunt siguri ca probabilitatea unor atacuri teroriste in Rusia este in scadere.

 

Silvan Codreanu

Comisia Europeana a lansat o procedura inedita si controversata de cooperare intensificata in cadrul UE pentru facilitarea divorturilor in cuplurile binationale. Comisarul pentru justitie, Viviane Reding, a declarat, potrivit AFP, citata de NewsIn, ca
”Este prima data in istoria UE cand CE propune acest mecanism, prevazut din 1997 in Tratatul de la Amsterdam”. Cooperarea intensificata - ce permite unui mic numar de state sa actioneze fara a astepta ca toate sa fie de acord - este prevazuta in tratate, dar nu a fost folosita niciodata, pentru ca este considerata un factor de conflict. Zece state - Romania, Ungaria, Austria, Spania, Italia, Slovenia, Luxemburg, Grecia, Bulgaria si Franta - au dorit activarea acestei proceduri, pentru a combate refuzul prezentat de Suedia la propunerile CE ce vizau sa ajute cuplurile binationale europene sa infrunte „jungla” legislatiilor complexe si uneori restrictive ale statelor in privinta divorturilor. Propunerea le da cuplurilor posibilitatea de a alege tara a carei lege se va aplica in divort. Anual, in UE sunt celebrate circa 350.000 de casatorii binationale si sunt pronuntate 170.000 de divorturi. „Mai multe state sunt pregatite sa se alature initiativei”, a mai spus Reding, care a refuzat sa faca precizari.

 

Free Joomla! template by L.THEME