Ieri, în satul Bârgăuani, judeţul Neamț, a fost sfinţită Crucea Pandemiei, ridicată în memoria tuturor celor care au murit din cauza SARS-CoV-2, virusul ce a îngenuncheat întreaga planetă. Proiectul a fost realizat de către părintele Iosif Gârleanu. Crucea Pandemiei poate fi vizitată de oricine. Crucea a fost sfinţită de către episcopul Iosif Păuleț. "Părintele Paroh Iosif Gârleanu a făcut multe pentru comunitatea noastră și mai are în plan multe proiecte, este de lăudat ce a făcut și sper să aprecieze cât mai multă lume gestul lui. Crucea poate fi vizitată de oricine vrea să se roage pentru sufletele celor care s-au stins din cauza Covid-19", este mesajul transmis de persoana care ne-a trimis imaginile. Proiectul a fost realizat de către părintele Iosif Gârleanu, ajutat de mai mulţi localnici.

De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918. În cinstea și memoria lor a fost edificată și Catedrala Națională din București al cărui hram este atât Înălțarea Domnului, Ziua eroilor, cât și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României. La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârșită începând cu ora 12.00.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr. Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre

Sfanta Mucenita Ecaterina este praznuita pe 25 noiembrie. A trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. S-a nascut in cetatea Alexandriei, intr-o familie nobila. Datorita frumusetii si intelepciunii sale, insusi imparatul Maximian isi dorea sa-i devina sotie. Ecaterina ajunsese sa creada ca niciun barbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual si din aceasta cauza refuza sa se casatoreasca. Acesta este motivul pentru care mama sa decide sa o duca la un parinte duhovnicesc din afara cetatii, ca sa o ajute sa intalneasca un tanar care sa-i devina sot. Parintele ii va vorbi de Hristos si ii va darui o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Dupa aceasta intalnire, Sfanta Mucenita Ecaterina are doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Insa pentru ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata

Deciu si Valerian, paganii imparati ai Romei, chemand pe toti domnii si boierii lor, s-au sfatuit pentru intinderea si inmultirea cinstirii zeilor lor si pentru pierzarea si risipirea sfintei credinte crestinesti. Si toti, cu un gand, s-au invoit la acel sfat faradelege si au dat o porunca in capitala Romei, care era scrisa astfel: "Imparatii Romei, biruitorii cei nebiruiti, pururea cinstiti, marii credinciosi Deciu si Valerian, impreuna cu toti boierii, dau in stire ca de vreme ce facerile de bine si darurile zeilor nostri le-am cunoscut si ne-am indulcit si de biruintele ce ne sunt date noua de la dansii asupra vrajmasilor nostri; apoi, ca tot felul de roade primim de la dansii cu indestul are, prin buna prefacere a vazduhurilor si i-am cunoscut pe ei a fi noua mari facatori de bine si de obste randuitori pentru cele de folosul nostru.Drept aceea cu un sfat impreuna

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, începând cu ora 12,00, ceremonialul militar şi religios de resfinţire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munţii Bucegi. Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a monumentului istoric, precizează MApN, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES. La ceremonie, care va fi organizată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, vor participa militari din toate unităţile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale. *** Lucrările de reabilitare a "Crucii

Rugaciunile incepatoare, apoi:

 

Condacul 1:

 

Tie, Maicii lui Dumnezeu si Imparatesei celei alese din toate neamurile, care te-ai aratat oarecand unui om fara de lege, ca sa-l intorci pe el de la calea nelegiuirii, cantare de mutumire iti aducem, Nascatoare de Dumnezeu, iar tu ca Ceea ce ai negraita indurerare, de toate nevoile ne slobozeste pe noi ca sa strigam tie:

Bucura-te Ceea ce daruiesti bucuria neasteptata celor credinciosi.

 

Icosul 1:

 

Ingerii si sufletele dreptilor s-au mirat cand ai stat inaintea Fiului tau si Dumnezeu si cu multa rugaciune ai mijlocit pentru omul ce petrecea pururea in pacate; insa noi vazand cu ochii credintei, milostivirea ta cea atat de mare, cu umilinta strigam tie asa:

 

Bucura-te, Ceea ce primesti rugaciunea tuturor crestinilor;

Bucura-te, Ceea ce nu lepezi rugaciunile pacatosilor celor mai deznadajduiti;

Bucura-te, Ceea ce mijlocesti pentru ei inainte Fiului tau;

Bucura-te, Ceea ce dai lor bucuria neasteptata a mantuirii;

Bucura-te, Ceea ce prin mijlocirea ta mantuiesti pe toata lumea;

Bucura-te, Ceea ce potolesti intristarile;

Bucura-te, Maica Dumnezeului tuturor care mangai sufletele celor necajiti;

Bucura-te, Ceea ce randuiesti viata noastra;

Bucura-te, Ceea ce tuturor oamenilor ai adus izbavire de pacate;

Bucura-te, Ceea ce ai nascut bucuria pentru toata lumea;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 2:

 

Vazand Preasfanta pe omul care desi era in faradelege, dar in fiecare zi cadea cu credinta inaintea cinstitei tale icoane, ai luat aminte la slavoslovia si a unui astfel de pacatos, ca si toti vazand indurerarea ta de Maica, in cer si pe pamant sa-I strige lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 2:

 

Dragostea ta fata de neamul crestinesc intr-adevar intrece intelegerea omeneasca, caci si atunci n-ai incetat mijlocirea ta pentru omul cel fara de lege, cand Fiul tau ti-a aratat tie ranile cuielor pricinuite Lui de pacatele oamenilor. Vazandu-te o astfel de mijlocitoare neobosita pentru noi pacatosii cu lacrimi strigam tie:

 

Bucura-te, aparatoare sarguitoare a neamului crestinesc daruita noua de la Dumnezeu;

Bucura-te, povatuitoarea noastra care ne duci pe noi spre patria cereasca;

Bucura-te, ingradirea si apararea celor credinciosi;

Bucura-te, ajutorul tuturor celor ce cheama ajutorul tau cel sfant;

Bucura-te, Ceea ce scoti din groapa pierzarii pe cei urati de toti si lepadati;

Bucura-te, Ceea ce ii intorci pe aceia la calea cea dreapta;

Bucura-te, Ceea ce alungi neincetata ingrijire de multe si intunericul sufletului;

Bucura-te, Ceea ce dai o intelegere noua si mai buna celor ce din neputinta si-au pierdut mintile;

Bucura-te, Ceea ce ai luat intru atotputernicile tale maini pe cei parasiti de doctori;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 3:

 

Puterea harului a rodit prea imelsugat acolo unde s-a inmultit pacatul, ca ssa se bucure in cer ingerii toti pentru un pacatos care s-a pocait cantand inaintea scaunului lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 3:

 

Avand fata de neamul crestinesc o indurare de Maica, tuturor celor ce alearga catre tine cu credinta si cu nadejde le dai mana de ajutor Stapan, ca toti cu o gura si o inima sa-ti aduca slavoslovia aceasta:

 

Bucura-te, ca prin tine se coboara la noi bunavointa lui Dumnezeu;

Bucura-te, ca prin tine noi avem cea mai mare indrazneala catre Dumnezeu;

Bucura-te, ca in toate nevoile si inconjurarile noastre aduci rugaciuni sarguitoare pentru noi Fiului tau;

Bucura-te, ca si rugaciunile noastre le faci placute lui Dumnezeu;

Bucura-te, Ceea ce departezi de la noi pe vrasmasii cei nevazuti;

Bucura-te, ca si vrasmasii cei vazuti ne izbaveste pe noi;

Bucura-te, ca inimile oamenior rai le imblanzeste;

Bucura-te, ca din clevetire, intristare si ocara ne scoti pe noi;

Bucura-te, ca prin tine tote dorintele cele bune se infaptuiesc;

Bucura-te, ca mult poate rugaciunea ta inaintea Fiului tau si Dumnezeu;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 4:

 

Vifor de ganduri pacatoase avand omul cel fara de lege, se ruga inaintea cinstitei tale icoane si vazand sangele din ranile Prea Vesnicului tau Fiu, curgand siroaie ca si pe Cruce, a cazut cu frica, si cu plangere a strigat asa: Miluieste-ma, o, Maica a indurarilor, ca sa nu biruiasca rautatea mea, negraita bunatate si indurarea ta, ca tu esti singura nadejde si scapare a tuturor pacatosilor. Pleaca-te insa spre indurare, Maica buna, si roaga pentru mine pe Fiul tau si Ziditorul meu, ca neincetat sa strig Lui: Aliluia!

 

Icosul 4:

 

Auzind cei din ceruri despre minunata scapare pentru rugaciunile tale, a fratelui lor pamantesc care pierea, te-au proslavit pe tine, Imparateasa cerului si a pamantului, cea cu buna indurare; si noi pacatosii cunoscand o astfel de aparare a unui pacatos asemenea noua, desi nu se pricepe limba noastra cum sa te laude dupa vrednicie, din adancul inimii noastre umilite, cantam tie acestea:

 

Bucura-te, chezasia mantuirii noastre a pacatosilor;

Bucura-te, cautarea celor pierduti;

Bucura-te, bucuria cea fara de veste a pacatosilor;

Bucura-te, ridicarea celor cazuti;

Bucura-te, rugatoare catre Dumnezeu care scapa lumea din nevoi;

Bucura-te, ca de glasul rugaciunilor tale demonii se cutremura;

Bucura-te, ca de aceasta ingerii se bucura;

Bucura-te, ca si pe noi pamantenii, puterea rugaciunilor tale ne umple de veselie;

Bucura-te, ca prin rugaciunile tale, din tina pacatelor ne scoti;

Bucura-te, ca stingi vapaia patimilor noastre;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 5:

Stea cu dumnezeiasca mergere ne-ai aratat noua, Doamne, icoana Maicii Tale, cea facatoare de minuni caci privind la chipul ei cu ochi trupesti, cu mintea si cu inima ne inaltam la cel dintai chip al ei si suspinand catre Tine cantam: Aliluia!

 

Icosul 5:

 

Vazand ingerii pazitori ai crestinilor, cum Maica lui Dumnezeu da ajutor, ii povatuieste pe oameni, ii apara si mantuieste, se sarguiesc a-i striga celei mai cinstite decat heruvimii si mai slavite decat serafimii acestea:

 

Bucura-te, Ceea ce vesnic imparatesti cu Fiul tau si Dumnezeu;

Bucura-te, Ceea ce pururea ii aduci Lui rugaciuni pentru neamul crestinesc;

Bucura-te, povatuitoare in credinta crestineasca si evlavie;

Bucura-te, dezradacinatoarea eresurilor celor stricatoare si dezbinarilor;

Bucura-te, Ceea ce ne pazesti de smintelile cele ce prihanesc sufletul si trupul;

Bucura-te, Ceea ce din inconjurarile cele primejdioase si de moartea cea naprasnica, cea fara de poacainta si fara de sfanta impartasanie, ne izbavesti;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti celor ce nadajduiesc in tine, sfarsit nerusinat al vietii;

Bucura-te, Ceea ce neincetat te rogi Fiului tau pentru sufletul cel ce dupa moarte merge la judecata Domnului;

Bucura-te, ca prin mijlocirea ta de Maica il izbavesti pe acesta din munca cea vesnica;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 6:

 

Propovaduitor al minunatei tale indurari ce a fost daruita unui om oarecare, fara de lege, s-a aratat sfantul Dimitrie al Rostovului, care adunand lucrarile cele mari si slavite si prea alese, aratate intru tine, a dat scrisului si aceasta lucrare a indurarii tale, spre povatuirea si mangaierea tuturor credinciosilor, ca si acestia fiind intru pacate, nevoi, necazuri si intristari de multe ori, in fiecare zi sa plece genunchii in rugaciune cu credinta inaintea chipului tau, si scapand de acelea sa strige lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 6:

 

Rasarit-a noua, ca zorile cele prea luminoase, icoana ta cea facatoare de minuni, Maica lui Dumnezeu, alungand intunericul nevoilor si necazurilor de la toti care cu dragoste striga tie acestea:

 

Bucura-te, tamaduitoarea noastra in bolile noastre trupesti;

Bucura-te, mangaierea cea buna in intristarile noastre sufletesti;

Bucura-te, Ceea ce prefaci necazul nostru in bucurie;

Bucura-te, Ceea ce veselesti pe cei deznadajduiti cu o nadejde fara de indoiala;

Bucura-te, hranitoarea celor flamanzi; Bucura-te, imbracamintea celor goi;

Bucura-te, mangaietoarea vaduvelor;

Bucura-te, ingrijitoarea cea nevazuta a orfanilor celor fara de mama;

Bucura-te, sprijinitoarea celor prigoniti pe nedrept si obijduiti;

Bucura-te, razbunatoarea cea cu dreapta judecata asupra celor ce prigonesc si obijduiesc;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 7:

 

Vrand datatorul de lege, Domnul cel cu dreapta judecata, insusi sa fie implinitor al legii si sa arate adancul milostivirii Sale, S-a plecat spre rugaciunea ta cea cu osardie, prea binecuvantata Maica Fecioara, pentru omul cel fara de lege, zicand: „Legea porunceste ca fiul sa cinsteasca pe mama. Eu sunt Fiul tau, iar tu, Maica Mea. Eu sunt dator sa cinstesc ascultand rugaciunea ta, fie deci precum voiesti, i se iarta acum pacatele pentu tine”. Iar noi vazand o astfel de putere a rugaciunii ce se face de catre Mijlocitoarea noastra pentru iertarea pacatelor, sa proslavim indurarea si negraita ta bunatate, strigand: Aliluia!

 

Icosul 7:

 

Semn nou, minunat si slavit, s-a aratat tuturor credinciosilor, caci nu numai Maicii Tale, ci si preacuratului ei chip, zugravit pe icoana, i-ai daruit, Doamne, putere de a face minuni; iar noi de taina aceasta minunandu-se strigam catre dansa intru umilinta unele ca acestea:

 

Bucura-te, descoperitoarea intelepciunii si bunatatii lui Dumnezeu;

Bucura-te, intarirea credintei; Bucura-te, aratarea harului;

Bucura-te, daruirea cunostintelor celor folositoare de suflet;

Bucura-te, doborarea invataturilor celor stricatoare de suflet;

Bucura-te, invingerea lesnicioasa a deprinderilor celor fara de lege;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti cuvantul intelepciunii celor ce-l cer;

Bucura-te, Ceea ce dai intelegere copiilor celor greoi la invatatura;

Bucura-te, povatuitoarea cea buna si pazitoare a tineretii;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 8:

 

Straina si infricosata vedenie a fost unui om oarecare faradelege, aratandu-i lui, prin mijlocirea Maicii lui Dumnezeu, bunatatea Domnului, care ii ierta pacatele, pentru care indreptandu-si de atunci viata, a trait placut lui Dumnezeu astfel ca noi vazand lucrurile slavite si intelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri in lume si viata noastra, sa ne instrainam de grijile lumesti peste masura si muntea si inima noastra spre ceruri sa o ridicam, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 8:

 

Cu totul petreci intru cele de sus si de cele de jos nicidecum nu te-ai despartit Preamilostiva imparateasa a cerurilor si a pamantului, ca si dupa adormirea ta pamantul cel pacatos nu l-ai parasit aratandu-te partasa la purtarea de grija a Fiului tau pentru neamul crestinesc, pentru aceasta te fericim dupa datorie strigand:

 

Bucura-te, Ceea ce prin stralucirea preacuratului tau suflet tot pamantul l-ai luminat;

Bucura-te, Ceea ce prin curatia trupului tau toate cerurile le-ai veselit;

Bucura-te, slujitoarea sfanta a ingrijirii Fiului tau pentru neamul crestinesc;

Bucura-te, solidoarea cea cu osardie pentru toata lumea;

Bucura-te, Ceea ce pe noi pe toti ne-ai luat de fii langa Crucea Fiului tau;

Bucura-te, Ceea ce pururea ne arati dragostea cea de mama;

Bucura-te, datatoarea cea nepizmuita a tuturor darurilor darurilor duhovnicesti si trupesti;

Bucura-te, solitoarea bunatatilor celor vremelnice si a celor vesnice;

Bucura-te, Ceea ce deschizi celor credinciosi usile imparatiei lui Hristos;

Bucura-te, Ceea ce pe pamant umpli inimile lor de veselia cea curata;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 9:

 

Toata firea ingereasca s-a minunat de bogatia indurarii Tale, Doamne, ca ne-ai daruit noua tare si calda sprijinitoare si ocrotitoare neamului crestinesc, pe Maica Ta, care nevazut petreci cu noi: drept aceea auzi de la noi cantarea: Aliluia!

 

Icosul 9:

 

Ritorii cei mult vorbitori neluminati de Dumnezeu, vorbesc cele desarte, cum ca inchinarea la preacuratul tau chip ar fi o inchinare la idoli, insa nu inteleg ca cinstirea ce se da sfantului chip se ridica la chipul cel dintai. Noi insa nu numai ca stim bine lucrul acesta, dar si de la oamenii cei credinciosi auzind despre multe faceri de minuni de la chipul tau, o, Maica lui Dumnezeu, si noi ne inchinam chipului tau si cele trebuincioase pentru viata vremelnica si vesnica primim, si cu veselie strigam tie, Nascatoare de Dumnezeu:

 

Bucura-te, ca de la sfantul tau chip minuni se lucreaza;

Bucura-te, ca s-a ascuns intelepciunea si harul acesta de la cei intelepti si priceputi ai veacului acestuia;

Bucura-te, ca aceasta s-a descoperit celor prunci in ale credintei;

Bucura-te, ca proslavesti pe cei ce te proslavesc pe tine;

Bucura-te, ca inaintea tuturor rusinezi pe cei ce se leapada de tine;

Bucura-te, ca pe cei ce alearga la tine ii izbavesti de potop, de foc, de sabie, de toata rana aducatoare de moarte si de tot raul;

Bucura-te, ca toate bolile sufletesti si trupesti ale oamenilor, cu milostivire le tamaduiesti;

Bucura-te, Ceea ce cu rugaciunile tale grabnic potolesti mania lui Dumnezeu cea cu dreptate pornita asupra noastra;

Bucura-te, ca tu esti limanul cel lin celor inviforati pe marea vietii;

Bucura-te, ca si dupa sfarsitul calatoriei vietii noastre, cu buna nadejde ne duci in latura cea neinviforata a imparatiei lui Hristos;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 10:

 

Vrand sa mantuiesti pe un oarecare om fara de lege de la ratacirea caii lui, i-ai aratat o minunata vedenie de la preacurata ta icoana, prea binecuvantata, ca vazand minunea sa se pocaieasca si din adancul pacatelor sa se ridice, prin purtarea ta de grija cea milostiva, si sa strige lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 10:

 

Zid esti fecioarelor, Nascatoare de Dumnezeu Fecoiara si tuturor celor ce alearga la tine, caci Facatorul cerului si al pamantului, Care S-a salasluit in pantecele tau si S-a nascut din tine, te-a aratat pe tine pururea Fecioara, straja fecioriei, curatiei si a intregii intelepciuni si vas al oricarei lucrari bune si pe toti i-ai invatat sa strige tie:

 

Bucura-te, stalpul si ingradirea fecioriei;

Bucura-te, pazitoarea cea nevazuta a curtiei si a intregirii intelepciunii;

Bucura-te, frumoasa povatuitoare a fecioarelor;

Bucura-te, impodobirea cea buna si chezasia mireselor;

Bucura-te, desavarsirea cea intru tot dorita a casniciilor celor bune;

Bucura-te, grabnica dezlegare a mamelor nascatoare de prunci;

Bucura-te, cresterea pruncilor si paza lor cea plina de har;

Bucura-te, Ceea ce veselesti cu roadele credintei si a duhului pe parintii cei fara de copii;

Bucura-te, mangaierea maicilor celor intristate;

Bucura-te, veselia cea de taina a fecioarelor si a vaduvelor ce traiesc in curatie;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 11:

 

Cantarea cea cu totul plina de umilinta aducand tie noi nevrednicii, te rugam Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, nu trece cu vederea glasul robilor tai, caci catre tine alergam in napaste si in necazuri si inaintea ta, in nevoile noastre, lacrimi varsam cantand: Aliluia!

 

Icosul 11:

 

Faclie datatoare de lumina, care s-a aratat celor ce sunt intru intunericul pacatelor si in valea plangerii, vedem pe Preasfanta Fecioara, caci focul cel duhovnicesc al rugaciunilor sale, al povatuirii si al mangaierii aprinzatoare, trece la lumina cea neinserata pe toti cei ce o cinstesc cu chemarile acestea:

 

Bucura-te, raza Soarelui dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru;

Bucura-te, Ceea ce luminezi constiinta cea necurata;

Bucura-te, Ceea ce cunosti toate cele ascunse si greu de prevazut si le spui celor ce au nevoie;

Bucura-te, Ceea ce rusinezi pe proorocii cei mincinosi si ghiciturile lor nedrepte;

Bucura-te, ceea ce in cesul nedumeririlor ne pui in minte gandul cel bun;

Bucura-te, Ceea ce pururea petreci cu cei ce se nevoiesc de post, in rugaciune si cugetare la Dumnezeu;

Bucura-te, Ceea ce imbarbatezi si inteleptesti pe pastorii cei credinciosi ai Bisericii;

Bucura-te, mangaierea cea de-a pururea a calugarilor celor tematori de Dumnezeu si a calugaritelor;

Bucura-te, sprijinitoarea neinfranata a pacatosilor care se caiesc inaintea lui Dumnezeu pentru pacatele lor;

Bucura-te, rugatoare calda pentru toti crestinii; Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 12:

 

Dumnezeiescul har cere-l noua de la Fiul tau si Dumnezeu, intinde noua mana de ajutor, departeaza de la noi pe tot vrasmasul si pizmasul, impaca viata noastra ca sa nu pierim cumplit si primeste-ne pe noi in corturile cele vesnice, Nascatoare de Dumnezeu ca, bucurandu-te, Celui ce prin tine ne mantuieste, sa-l strigam: Aliluia!

 

Icosul 12:

 

Cantand negraita milostivirea ta cea de Maica spre omul cel fara de lege, te laudam pe tine toti ca pe o sprijinitoare tare pentru noi cei pacatosi si ne inchinam tie, care te rogi pentru noi. De aceea credem si nadajduim ca vei cere de la Fiul tau si Dumnezeu, bunatatile cele vremelnice si cele vesnice tuturor celor care cu dragoste strigam tie acestea:

 

Bucura-te, calcarea tuturor indemnurilor si ispitelor ce ne vin de la lume, de la trup si de la diavol;

Bucura-te, impacarea cea fara de veste a celor ce cumplit se dusmanesc;

Bucura-te, indreptarea pacatosilor care se pocaiesc;

Bucura-te, grabnica mangaietoare a celor ce slabesc de griji multe si de intristare;

Bucura-te, Ceea ce ne indestulezi pe noi cu darul smereniei si al rabdarii;

Bucura-te, mustrarea inaintea a toata lumea a calcatorilor de juraminte si a celor ce agonisesc cu nedreptate;

Bucura-te, Ceea ce ii ingradesti prin pace si dragoste pe cei de un sange, de cearta casnica si de vrajmasie;

Bucura-te, Ceea ce nevazut ne feresti pe noi de indemnurile cele pierzatoare, si de poftele cele nechibzuite;

Bucura-te, sprijinitoarea noastra cea de-a pururea intru gandurile noastre cele bune;

Bucura-te, ajutatoarea noastra a tuturor in ceasul sfarsitului;

Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

 

Condacul 13:

 

O, Maica intru tot laudata, care ai avut in pantece pe Dumnezeu cel neincaput si ai nascut bucurie la toata lumea, primind cantarea noastra cea de acum, toate intristarile noastre in bucurie le intoarce si din munca cea viitoare scapa pe toti cei ce pentru tine striga lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

 

Apoi se zice iarasi Icosul 1 si Condacul 1.

 

RUGACIUNE

 

O, Prea Sfanta Fecioara, Prea Buna Maica, acoperamantul a toata lumea crestina, credincioasa solitoare si sprijinitoare a tuturor celor ce sunt in pacate, necazuri, nevoi si dureri. Primeste aceasta cantare de rugaciune, ce se inalta de la noi nevrednicii robii tai si precum de demult pe cel pacatos, care in fiecare zi de mai multe ori se ruga inaintea cinstitei tale icoane, nu l-ai trecut cu vederea, ci i-ai daruit lui bucuria cea fara de veste a pocaintei si l-ai plecat pe Fiul tau cu multa staruitoare rugaciune spre iertarea acestui pacatos si ratacit, asa si acum nu trece cu vederea rugaciunea noastra a nevrednicilor robilor tai si roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru ca si noua tuturor, celor ce ne inchinam cu credinta si cu umilinta inaintea icoanei tale celei de vindecari purtatoare, sa daruiasca bucurie neasteptata dupa trebuinta fiecaruia: pacatosilor celor afundati in adancul rautatilor si al pacatelor si al patimilor, intelepteste a tot lucratoare pocainta si mantuire, celor din necazuri si intristari mangaiere, celor ce se afla in nevoi si asupriri desavarsita scapare de acestea, celor slabiti cu duhul si deznadajduiti, nadejde si nerabdare, celor ce traiesc in bucurie si belsug, neincetata multumire Binefacatorului, celor nenorociti, indurare, celor din boli si neputinte indelungate si celor parasiti de doctori, vindecare neasteptata si intarire a celor cu mintea pierduta din boala, intoarcerea si reinoirea mintii celor ce pleaca la viata cea vesnica si nesfarsita, amintire a mortii, umilinta si zdrobirea mintii pentru pacate, duh treaz si nadejde tare spre indurarea Judecatorului. O, Doamna Preasfanta, milostiveste-te spre toti cei ce cinstesc intru tot Sfant numele tau si tuturor arata-le atotputernicul tau acoperamant si sprijineala. Pazeste in bunatate pe cei ce pana la sfarsitul lor cel mai de pe urma vietuiesc in dreapta credinta si arata cinstita petrecere, pe cei rai, buni ii fa, pe cei rataciti, pe calea cea dreapta povatuieste-i, la orice lucru bun si placut Fiului tau, ajuta-i; orice lucru rau si potrivnic lui Dumnezeu, strica-l, celor ce se afla in nedumenire trimitele lor din cer ajutor nevazut si inteleptite, de ispita, sminteli si pierzare scapa-i, de toti oamenii cei rai si de vrasmasii cei vazuti si nevazuti apara-i si pazeste-i, cu cei ce calatoresc impreuna calatoreste, celor din lipsuri si din foamete fii hranitoare, celor ce nu au acoperamant si adapost fii acoperamant si scapare, celor goi da-le imbracaminte, celor obijduiti pe nedrept si prigoniti sprijineala, pe cei ce rabda clevetire, batjocura si hula, indrepteaza-i in chip nevazut, pe clevetitori si hulitori mustra-i inaintea tuturor, celor ce se dusmanesc cu inversunare daruieste-le pace fara de veste si noua tuturor dragoste unuia catre altul, pace, evlavie si sanatate cu indelungare de zile. Casniciile in dragoste si unire le pazeste, pe sotii care se afla in dusmanie si despartire impaca-i, uneste-i unul cu altul si pune-le lor dragoste nestricata, maicilor nascatoare de fii daruieste-le grabnica dezlegare, pe prunci ii creste, pe cei tineri intelepteste-i si deschide-le lor mintea spre primirea oricarei invataturi folositoare, povatuieste-i spre frica de Dumnezeu, infranare si iubire de osteneli, pe cei de un sange, prin pace si dragoste ii izbaveste de cearta si de vrasmasii, pentru orfanii cei fara de mama fii Maica, de tot pacatul si de toata spurcaciunea ii indeparteaza si spre toate cele bune si placute lui Dumnezeu ii invata, iar pe cei inselati si cazuti in pacat si necuratie, curatindu-i de spurcaciunea pacatului, scoate-i din adancul pierzarii, vaduvelor fii mangaietoare, toiag batranetilor fii, de moartea cea fara de veste si fara de pocainta pe noi, pe toti ne izbaveste si ne daruieste noua tuturor sfarsit crestinesc vietii noastre, fara de durere, nerusinat, cu pace si raspuns bun la judecata infricosatoare a lui Hristos. Pe cei mutati intru credinta si pocainta, din viata aceasta a noastra, fa-i sa locuiasca impreuna cu ingerii si cu toti sfintii, pentru cei ce s-au sfarsit de moarte napraznica, roaga-l pe Fiul tau, milostiv sa le fie si pentru toti cei raposati fara sa aiba rudenii care sa roage pe Fiul tau pentru odihna lor, singura fii neincetata si calda rugatoare, ca toti, in cer si pe pamant, sa te cunoasca pe tine ca pe o sprijinitoare neinfruntata a neamului crestinesc si, cunoscandu-te, sa te slaveasca pe tine si prin tine pe Fiul tau cu Cel fara de inceput al Sau Parinte si cu Cel de-o fiinta Duhul Sau, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin.

В Кремле сомневаются в наличии связи между ростом потребления хлеба и падением доходов населения. Как сообщает «Интерфакс», об этом на брифинге в четверг заявил пресс-секретарь президента Дмитрий Песков. О том, что продажи хлеба в РФ выросли впервые за 5 лет как в денежном, так и физическом выражении, сообщили аналитики агентства BusinesStat. По их оценке, в 2020 году россияне купили на 60 тысяч тонн больше хлеба, чем в годом ранее. Продажи выросли на 0,8%, хотя до этого сокращались пять лет подряд и суммарно потеряли 5,4%. С января по сентябрь продажи хлеба и хлебобулочных изделий выросли на 2,9% и достигли 552,7 млрд рублей, приводит «Коммерсант» оценку Российской гильдии пекарей и кондитеров (РОСПиК). Рост потребления хлеба наблюдается прежде всего в наиболее массовых и доступных сортах, что

Părintele Ghelasie a murit în noaptea de 15 noiembrie, la spitalul din Târgu Mureş. Inițial, cauza morții a fost considerată Covid-19, însă ultimul test făcut înaintea decesului a fost unul negativ. Acum, polițiștii anchetează această situație și medicii de Târgu Mureș ar putea fi acuzați de malpraxis, asta pentru că i-au administrat medicamente foarte puternice împotriva Covid-19, deși testul era negativ. Părintele Ghelasie s-a născut la 27 mai, 1962, la Măgheruş, comuna Nadeş (Mureş), ca cel de-al şaselea din cei opt copii ai unei familii cu mare credinţă de Dumnezeu. Părintele Ghelasie a intrat în monahism la mănăstirea Sâmbăta de Sus. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie de la Sibiu. Vreme de patru ani, a fost stareţ al Mănăstirii Lupşa (Alba). Ulterior, împreună cu cinci călugări, a pus bazele Mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Sighişoara. Părintele stareţ Ghelasie a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie

Comisia parlamentară privind cazurile copiilor dispăruţi a prezentat, marți, raportul său în care, în urma audierilor autorităților și reprezentanților unor ONG-uri, arată că 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială, precum centre de plasament și centre de copii cu dizabilități. De asemenea, reprezentanții ONG-urilor au afirmat că minore sunt traficate în afara țării iar acestea sunt „învoite”de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoase la produs de către traficanți”. “În cadrul primei audieri a Comisiei ce a avut loc în data de 2 iulie 2020, domnul Chestor Eduard Mirițescu, împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, a declarat că, în urma statisticilor efectuate de această instituție, 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție (centre de zi, centrele de plasament în regim rezidențial și/ sau centre de plasament

Intrarea Maicii Domnului in Biserica este praznuita pe 21 noiembrie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde a stat pana la varsta de 15 ani. A fost condusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi avea sa devina "Sfanta Sfintelor" lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea,

Free Joomla! template by L.THEME